Top 5 tips voor schilderij schoonmaken

Top 5 tips voor schilderij schoonmaken

Inhoudsopgave

Vuil doet afbreuk aan de charme en uitstraling van een schilderij. Of het nu gaat om een landschap schilderij met doffe kleuren doordat vuil de lichtinval op het kleurpigment vermindert of om een abstract olieverfschilderij waarachter het reliëf van de penseelstreken stof blijft haken.

Is een dierbaar schilderij dat aan je muur prijkt, vies geworden? Bijvoorbeeld door nicotineaanslag, vuil op de vernislaag, stofpluizen of schimmelgroei door vieze plekken op het schilderij? Zonde! Je kunt je schilderij schoon laten maken door een professional, maar je kunt dit ook (op eigen risico) zelf doen. Wij geven je in dit blog tips om je schilderij zelf schoon te maken en vertellen je meteen hoe je in de toekomst vuil op je schilderij kunt voorkomen.

Let op: we voorzien je slechts van tips en zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade die je zelf aanbrengt

Tip 1: voordat je begint met het schilderij schoonmaken

Om je schilderij in goede conditie te houden, wordt aangeraden om het twee keer per jaar schoon te maken. Wanneer je het schilderij gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je het werk op een vlakke ondergrond legt zodat deze niet van de muur kan vallen.

Tip 2: wat absoluut niet doen

Online worden veel manieren genoemd om je schilderij schoon te maken met voedingswaren, zoals aardappels en brood. Deze manieren zijn echter sterk af te raden, omdat ze voedselresten kunnen achterlaten op het schilderij, wat kan resulteren in schimmelvorming. Ook het reinigen van schilderijen met behulp van schoonmaakmiddelen, alcohol of babyolie kan het werk beschadigen en is daarom niet verstandig. Ook aan de slag gaan met een vochtige doek is niet aan te raden: vocht kan de verf eveneens beschadigen.

Oke, een hoop mag dus niet, maar wat kun je wel doen? Dat vertellen we je hieronder.

Tip 3: olieverf schilderij schoonmaken

Een olieverf schilderij schoonmaken blijft een uitdagende klus en kun je het beste laten doen door een specialist. Als je toch zelf een poging wil doen om een olieverfschilderij te reinigen, kun je vuil en stof dat los zit, verwijderen met een doek of zachte droge borstel. Zorg dan dat je een schone doek of zachte borstel gebruikt. Veeg altijd rustig en ga nooit wrijven of boenen. Werk hierbij van boven naar beneden en vanuit het midden naar de zijkanten. Als je tijdens het afstoffen van het werk ziet dat de verf of vernislaag aan het loskomen is, is het raadzaam een specialist in te schakelen.

Een leuk weetje over schilderijen schoonmaken is dat restaurateurs in musea kunstwerken ook wel schoonmaken met speeksel. De structuur van water is anders dan die van speeksel, waardoor dit het schilderij kan beschadigen. Verf reageert minder snel op de structuur van het speeksel waardoor een wattenstaafje met speeksel kan worden gebruikt om voorzichtig vuil te verwijderen.

Tip 4: glasschilderij schoonmaken

Heb je net een mooi glas schilderij uitgezocht bij de lokale schilderijenwinkel? Of hangt er al een tijdje een mooi werk op glas aan je muur en begint deze stof te vangen? Dan wil je misschien (alvast) weten hoe deze schoon te maken is. Glasschilderijen vormen een categorie schilderijen die andere schoonmaakmethoden met zich meebrengen. Daar waar je bij olieverf schilderijen niet zomaar met vloeistoffen aan de slag kunt gaan, is bij het schoonmaken van glas schilderijen een licht vochtige doek voldoende om deze weer op te frissen. Verwijder eventueel eerst even het stof, en zorg dat de licht vochtige doek die je erna gebruikt, goed is uitgewrongen en niet te vochtig is. Gebruik ook bij glasschilderijen of plexiglas schilderijen geen schurende schoonmaakmiddelen, en ga voorzichtig met het werk en de glasplaat om.

Tip 5: schilderij schoonhouden

Het fijnste is natuurlijk als je schilderij niet meer vies wordt, dus geven wij je twee tips hoe je het in het vervolg kunt voorkomen dat je schilderij vies wordt. Als eerste is het belangrijk om te voorkomen dat er gerookt wordt in de ruimte waar je het schilderij wilt ophangen. Rook is slecht voor een schilderij omdat het ervoor kan zorgen dat er na een tijdje een bruine nicotine laag op het schilderij ontstaat. Daarnaast kun je een kwetsbaar schilderij achter glas tonen. Zo is er speciaal glas voor schilderijen, bijvoorbeeld museumglas. Het glas zorgt ervoor dat er geen stof en vlekken op het schilderij komen.

Schilderij laten reinigen door professional

Als je het zelf niet aandurft om een bevuild schilderij schoon te maken, omdat het te waardevol of dierbaar voor je is, kun je dit door een professional laten doen. Zo weet je zeker dat het schoonmaken goed gebeurt. Er zijn meerdere specialisten die precies weten wat ze doen die bijvoorbeeld zijn in te zetten als je de vernislaag van een werk wilt vervangen of nicotineaanslag wilt verwijderen.

Ga je zelf aan de slag met het schoonmaken van je schilderij? Hopelijk geven onze tips je een idee hoe je dit kunt aanpakken, en weet je na het lezen van de tips meer over hoe je vuil op je schilderij in de toekomst kunt voorkomen.

Inhoudsopgave

Meer lezen