Top 5 beste dartbord

Top 5 beste dartbord

Inhoudsopgave

Een dartbord is een essentieel onderdeel van het spel darten en is te vinden in huizen, pubs en professionele dartcompetities over de hele wereld. Het bord is verdeeld in verschillende secties, elk met zijn eigen scorewaarde en kleur. Het spel draait om het werpen van dartpijlen op het bord, waarbij spelers punten scoren op basis van de sectie waarin de pijl terechtkomt. Hoewel dartborden er op het eerste gezicht misschien simpel uitzien, zijn ze ontworpen met precisie en nauwkeurigheid om de beste spelervaring te bieden. In deze koopgids geven we je de top 5 beste dartborden. Daarnaast vind je veel informatie over dartborden in het algemeen!

Wat is het beste dartbord van 2023?

Na het testen van verschillende dartborden, hebben wij precies gevonden waar je naar op zoek bent, namelijk het beste dartbord van 2023! Wij hebben een top 5 beste dartborden opgesteld, zodat je precies kunt kiezen wat bij je past. Bekijk ze allemaal hieronder!

Winmau Blade 6

De Winmau Blade 6 is een high-performance dartbord dat speciaal is ontworpen voor de professionele dartspeler. Het bord is gemaakt van hoogwaardige materialen en biedt een uitstekende zelfherstellende eigenschap, waardoor het bord langer meegaat dan de meeste andere dartborden op de markt. Het oppervlak van het bord is geoptimaliseerd voor minimale terugkaatsing van de dartpijlen, waardoor de kans op bounce-outs wordt geminimaliseerd. Daarnaast heeft de Winmau Blade 6 een uniek bedradingssysteem dat de kans op bouncers nog verder vermindert, waardoor de darts veilig op het bord blijven liggen. Het bord is gemakkelijk op te hangen en heeft een zeer aantrekkelijk ontwerp, waardoor het niet alleen een functioneel, maar ook een esthetisch aantrekkelijk onderdeel is van elke dartkamer. Kortom, de Winmau Blade 6 is een van de beste dartborden die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, en een must-have voor iedereen die serieus met darten bezig is.

RYER Hurricane

Het RYER Hurricane dartbord is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardig dartbord dat perfect is voor zowel beginners als professionele spelers. Dit bord is gemaakt van hoogwaardig sisal, dat zorgt voor een uitstekende zelfherstellende eigenschap en een lange levensduur. Het oppervlak van het bord is geoptimaliseerd voor minimale terugkaatsing, waardoor de kans op bounce-outs wordt geminimaliseerd en je volop kunt genieten van het spel. Bovendien heeft het RYER Hurricane dartbord een aantrekkelijk ontwerp dat elke dartkamer een extra stijlvolle uitstraling geeft.

Winmau Pro SFB

Een van de belangrijkste kenmerken van het Winmau Dartbord Pro SFB is de Spider, het draadwerk dat de verschillende segmenten van het bord van elkaar scheidt. De Spider van dit bord is zeer dun en minimaal, waardoor het gemakkelijker is om in de gewenste segmenten te mikken. Bovendien is het bedrukken van de nummers op het bord zeer nauwkeurig, waardoor de segmenten gemakkelijk te onderscheiden zijn en de scoren gemakkelijker wordt bijgehouden.

KOTO Classic Edition

Het KOTO Classic Edition Dartbord is een prachtig en stijlvol dartbord dat zowel geschikt is voor beginners als ervaren darters. Het bord is gemaakt van hoogwaardig sisal vezelmateriaal en heeft een zeer dunne bedrading, waardoor de darts gemakkelijk in het bord worden gestoken en er ook gemakkelijk uitkomen. De Classic Edition heeft een uniek design met een donkerbruine kleur en gouden details, wat het bord een klassieke uitstraling geeft. Dit bord wordt geleverd met een ophangset en montage-instructies, zodat het gemakkelijk is om op te hangen en te genieten van een potje darts. Kortom, het KOTO Classic Edition Dartbord is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een stijlvol en hoogwaardig dartbord.

WINDSOR® Cavelier 6 met Ophangsysteem

Het WINDSOR® Cavelier 6 Dartbord met Ophangsysteem is een kwalitatief hoogwaardig dartbord dat ideaal is voor zowel beginners als ervaren darters. Het bord is gemaakt van duurzaam sisal vezelmateriaal en heeft een dunne bedrading, waardoor de darts gemakkelijk in het bord worden gestoken en er ook gemakkelijk uitkomen. Het bord wordt geleverd met een handig ophangsysteem, waardoor het gemakkelijk is om het bord op te hangen en te genieten van een potje darts. Het WINDSOR® Cavelier 6 Dartbord met Ophangsysteem is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbaar dartbord voor thuis of in de kroeg.

Hoe hoog moet een dartbord hangen?

Een dartbord moet op een hoogte van 1,73 meter (ongeveer 5 voet en 8 inch) boven de grond worden opgehangen. Dit is de officiële hoogte die is vastgesteld door de professionele dartorganisaties zoals de World Darts Federation en de Professional Darts Corporation. Het dartbord moet ook zo worden opgehangen dat het midden van het bord (het bullseye) zich op een afstand van 2,37 meter (ongeveer 7 voet en 9 ¼ inch) van de werplijn bevindt. Dit is de officiële afstand voor professionele wedstrijden, maar voor thuisgebruik kan deze afstand eventueel worden aangepast naar persoonlijke voorkeur en ruimtebeperkingen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het bord stevig is opgehangen en dat de juiste afstanden worden aangehouden om een eerlijk en veilig spel te spelen.

Hoe ver moet je van een dartbord staan?

Voor een professionele dartwedstrijd is de juiste afstand tussen de werplijn en het dartbord 2,37 meter (ongeveer 7 voet en 9 ¼ inch). Voor thuisgebruik kan deze afstand eventueel worden aangepast naar persoonlijke voorkeur en ruimtebeperkingen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor de speler om te werpen en dat er geen obstakels zijn in de buurt van het dartbord of de werplijn. Een handige tip is om een afstandsmarkering op de grond te maken zodat je altijd vanaf dezelfde plek kunt werpen en zo je werptechniek kunt verbeteren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de afstand tussen de werplijn en het dartbord invloed heeft op de moeilijkheidsgraad van het spel, dus het kan de moeite waard zijn om te experimenteren met verschillende afstanden om te zien wat het beste werkt voor jouw niveau en speelstijl.

Hoe heet de binnenste roos van een dartbord?

De binnenste roos van een dartbord wordt de “bullseye” genoemd. Er zijn twee soorten bullseye: de “single bull” in het midden van het dartbord, die 50 punten oplevert, en de “double bull” (ook wel “bull’s-eye” genoemd) in het midden van de single bull, die 100 punten oplevert. De bullseye is een belangrijk onderdeel van het darten omdat het de hoogste score op het bord is en het moeilijk is om er precies op te richten. Veel darters richten zich op de bullseye om hun precisie en vaardigheden te verbeteren.

Hoe gaat de puntentelling bij darten?

Bij darten krijgt een speler punten afhankelijk van waar de pijl op het dartbord landt. Het dartbord is verdeeld in 20 segmenten met verschillende nummers van 1 tot en met 20. Elk segment is verdeeld in verschillende delen met verschillende scores. Hieronder volgt een korte uitleg van de puntentelling bij darten:
  • De buitenste ring van het dartbord, het gebied tussen de dubbele ring en de buitenrand, telt als een enkel punt.
  • De binnenste ring van het dartbord, het gebied tussen de triple ring en de bullseye, telt als drievoudige punten.
  • De bullseye bestaat uit een “single bull” en een “double bull”. De single bull, het gebied in het midden van het bord tussen de bullseye en de triple ring, telt voor 25 punten. De double bull, ook wel bull’s-eye genoemd, is het gebied in het midden van de single bull en telt voor 50 punten.
  • Als een speler een dart gooit buiten het dartbord, dan krijgt de speler geen punten voor die worp.

De punten van de drie pijlen worden bij elkaar opgeteld. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk van een startpunt naar een vooraf bepaalde finish score (meestal 501 of 301) te komen en te eindigen met een dubbel segment (het buitenste gedeelte van de dubbele ring). Als een speler meer punten scoort dan de benodigde score om het spel te winnen, dan wordt deze worp beschouwd als een “bust” en gaat de speler terug naar zijn/haar startpunt en moet het opnieuw proberen. De speler die als eerste de finish score bereikt, wint het spel.

Waar is het bord van gemaakt?

Traditionele dartborden worden gemaakt van sisal, een vezel afkomstig van de Agave Sisalana plant. Sisal is duurzaam en heeft de juiste dichtheid en hardheid om de darts te weerstaan en de gaatjes te herstellen nadat de pijlen eruit zijn gehaald. Het sisal wordt geperst en samengeperst in de vorm van een ronde schijf en wordt vervolgens bedekt met een metalen ring aan de buitenkant om de buitenste dubbele ring te vormen. De nummers en segmenten op het dartbord zijn ook gemaakt van metaal, met witte of gekleurde verf op de achtergrond om ze zichtbaar te maken. Moderne dartborden zijn soms gemaakt van andere materialen zoals kunststof, maar traditionele sisal dartborden zijn nog steeds de meest gebruikte en worden beschouwd als de standaard voor professioneel darten.

Waar zijn dartpijlen van gemaakt?

Dartpijlen zijn meestal gemaakt van messing, tungsten of een combinatie van deze materialen. Messing is het goedkoopste materiaal en wordt vaak gebruikt voor recreatief darten. Het is zacht, gemakkelijk te bewerken en heeft een lage dichtheid, waardoor het minder duurzaam is dan andere materialen.


Tungsten is het meest gebruikte materiaal voor professionele darters. Het is een zeer dicht en duurzaam metaal, waardoor het mogelijk is om zeer slanke en goed gebalanceerde dartpijlen te maken. Tungsten dartpijlen zijn verkrijgbaar in verschillende legeringen, variërend van 80% tot 97,5% tungsten, waarbij een hoger percentage tungsten over het algemeen resulteert in duurdere pijlen.


Andere materialen die worden gebruikt voor dartpijlen zijn bijvoorbeeld nikkel-zilver, aluminium, koper en kunststof. Nikkel-zilver is vergelijkbaar met messing, maar heeft een hogere dichtheid en duurzaamheid. Aluminium dartpijlen zijn lichtgewicht en goedkoop, maar minder duurzaam dan andere materialen. Koper wordt soms gebruikt voor de buitenkant van dartpijlen vanwege de aantrekkelijke uitstraling, maar het is niet zo duurzaam als andere materialen. Kunststof dartpijlen worden meestal gebruikt door beginners en kinderen vanwege hun lage kosten en duurzaamheid.

Waarom zit er een flight op een dartpijl?

De flight, ook wel vleugel of vin genoemd, is het platte stuk materiaal aan het einde van een dartpijl dat zich vlak achter de barrel bevindt. De flight is van essentieel belang bij het gooien van een dartpijl, omdat het de stabiliteit en het traject van de pijl in de lucht beïnvloedt.


Wanneer een dartpijl door de lucht vliegt, veroorzaakt de luchtweerstand een opwaartse kracht op de flight. Deze opwaartse kracht houdt de punt van de pijl omhoog en zorgt ervoor dat de pijl stabiel blijft tijdens de vlucht. De vorm en grootte van de flight kunnen het traject van de pijl beïnvloeden en zo de kans op een succesvolle worp vergroten.

Bovendien kan de flight ook helpen om de pijl te stabiliseren nadat deze het dartbord heeft geraakt, waardoor de kans kleiner wordt dat de pijl uit het bord valt.

 

De vorm en grootte van de flight kunnen variëren, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en speelstijl van de darter. Er zijn veel verschillende soorten flights verkrijgbaar in de handel, elk met hun eigen ontwerp en functie.

Is darten een olympische sport?

Op dit moment is darten geen Olympische sport. Hoewel darten een populair en wereldwijd beoefende sport is, wordt het nog niet erkend als een Olympische sport. Er zijn wel inspanningen geweest om darten op te nemen in de Olympische Spelen, maar dit is tot op heden nog niet gebeurd.

 

Er zijn echter wel andere internationale competities en evenementen voor darten, zoals de World Professional Darts Championship, de World Cup of Darts en de Premier League Darts. Deze evenementen worden door professionele darters over de hele wereld gespeeld en hebben een grote schare fans en volgers.