Top 5 beste festivals in Nederland

Top 5 beste festivals in Nederland

Inhoudsopgave

De festivalscene in Nederland is gevarieerd en bruisend met vele muziekstijlen en evenementen. Het land trekt jaarlijks duizenden bezoekers vanuit de hele wereld aan. Hieronder vind je de top vijf festivals van Nederland. De festivals zijn bekend om hun muziekstijlen, bezoekersaantallen en fantastische sfeer. Van het hardere dance-festival Defqon.1 en de rock- en popmuziek van Pinkpop tot de unieke mix van muziek, theater en motorcross van De Zwarte Cross. Het is geen verrassing dat deze festivals elk jaar duizenden fans aantrekken uit binnen- en buitenland die op zoek zijn naar een onvergetelijke festivalervaring. Lees verder voor de top 5 beste festivals van Nederland!

Wat zijn de beste festivals van Nederland?

Ben je op zoek naar de beste festivals van Nederland? Dan zit je hier goed! Wij hebben op deze website verschillende top 5 beste lijsten gemaakt om je direct op weg te helpen. Bekijk hieronder de top 5 beste festivals van 2023!

Intents festival

Intents Festival is een van de meest populaire festivals in Nederland en wordt jaarlijks bezocht door duizenden muziekliefhebbers vanuit het hele land. Er zijn verschillende redenen waarom Intents Festival door velen wordt beschouwd als het beste festival van Nederland.

 

Allereerst biedt Intents Festival een zeer breed scala aan muziekstijlen, variërend van hardstyle en hardcore tot house en techno. Het festival staat bekend om zijn indrukwekkende line-up van nationale en internationale topartiesten, waaronder onder meer Wildstylez, Headhunterz, Sefa, en Brennan Heart.

 

Een andere reden waarom Intents Festival zo populair is, is de geweldige sfeer en de unieke festivalbeleving. Het festivalterrein is zorgvuldig ingericht en versierd, waardoor het publiek zich onderdompelt in een fantastische, feestelijke sfeer. Naast de muziek is er ook veel aandacht besteed aan andere aspecten van het festival, zoals het eten, de drinken, en de visuele en creatieve aspecten, die bijdragen aan de totale festivalervaring.

 

Tot slot staat Intents Festival bekend om zijn geweldige organisatie en logistiek. Het festival zorgt voor voldoende faciliteiten, zoals voldoende toiletten, EHBO-voorzieningen en informatiepunten, waardoor bezoekers zonder zorgen kunnen genieten van het festival. Ook wordt er door de organisatie veel waarde gehecht aan duurzaamheid en veiligheid, waardoor het festival een positieve bijdrage levert aan de omgeving en de samenleving.

Lowlands

Lowlands is een van de grootste en meest bekende festivals in Nederland. Het festival vindt jaarlijks plaats in Biddinghuizen en trekt tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. Het festival staat bekend om zijn veelzijdigheid en biedt een breed scala aan muziekgenres, van rock en pop tot elektronische dansmuziek, hiphop en meer.

 

Naast de muziek biedt Lowlands ook andere activiteiten, zoals theater, comedy, film en kunst. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops, tentoonstellingen bekijken en deelnemen aan verschillende activiteiten op het festivalterrein.

 

Het festivalterrein zelf is een waar speelparadijs, met diverse eetkraampjes, bars en chill-out plekken waar bezoekers kunnen ontspannen tussen de optredens door. Er zijn meerdere podia en tenten waar artiesten van over de hele wereld optreden. Het hoofdpodium is altijd spectaculair en biedt een indrukwekkende lichtshow en visuele effecten.

 

Lowlands heeft een unieke sfeer die het gevolg is van de perfecte combinatie van muziek, cultuur en ontspanning. Het festival staat bekend om zijn vriendelijke en open-minded sfeer en trekt bezoekers van alle leeftijden en achtergronden. Lowlands is een must-visit voor iedereen die van festivals houdt en is een van de hoogtepunten van de Nederlandse festivalkalender.

Defqon 1.

Defqon 1 is een van de grootste en meest bekende festivals in Nederland en staat bekend om zijn elektronische dansmuziek, met een focus op hardstyle en hardcore. Het festival vindt plaats in Biddinghuizen en trekt elk jaar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

 

Defqon 1 is meer dan alleen een muziekfestival. Het biedt ook andere activiteiten, zoals workshops, kunsttentoonstellingen en sportieve uitdagingen. Het festival heeft meerdere podia, waar artiesten van over de hele wereld optreden en een spectaculaire licht- en geluidsshow bieden.

 

Het festivalterrein van Defqon 1 is een indrukwekkend decor, met enorme constructies en kleurrijke decors die zorgen voor een onvergetelijke sfeer. Bezoekers kunnen genieten van de muziek en de activiteiten op het festivalterrein en zich onderdompelen in de wereld van de hardstyle en hardcore.

 

Defqon 1 is niet alleen een festival, het is een ervaring die alle zintuigen prikkelt en een community van liefhebbers van de hardere dancegenres samenbrengt. Het festival is een must-visit voor iedereen die van elektronische dansmuziek houdt en een unieke en intense ervaring wil beleven.

De Zwarte Cross

De Zwarte Cross is een van de grootste festivals van Nederland en is bekend om zijn unieke mix van muziek, motorcross en theater. Het festival vindt plaats in Lichtenvoorde en trekt jaarlijks 67.500 bezoekers per dag uit binnen- en buitenland.

 

De Zwarte Cross biedt een breed scala aan muziekstijlen, van rock en metal tot reggae en hiphop. Naast de muziek biedt het festival ook verschillende andere activiteiten, zoals motorcross, stunts, theater en comedy.

 

Een van de hoogtepunten van de Zwarte Cross is de motorcross, waarbij professionele rijders racen op een spectaculair parcours. Het festivalterrein is een indrukwekkend decor met kleurrijke decors en enorme constructies die zorgen voor een unieke en sfeervolle ervaring.

 

De Zwarte Cross is meer dan alleen een festival, het is een evenement dat een unieke en eigenzinnige cultuur vertegenwoordigt. Het festival staat bekend om zijn vriendelijke en ontspannen sfeer en trekt bezoekers van alle leeftijden en achtergronden. De Zwarte Cross is een must-visit voor iedereen die op zoek is naar een unieke en onvergetelijke festivalervaring.

Pinkpop

Pinkpop is een van de oudste en meest bekende festivals in Nederland, dat sinds 1970 elk jaar plaatsvindt. Het festival wordt gehouden in Landgraaf en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

 

Pinkpop biedt een breed scala aan muziekgenres, van rock en pop tot elektronische dansmuziek en hiphop. Het festival heeft drie podia waar artiesten van over de hele wereld optreden en een geweldige show neerzetten. Het hoofdpodium is het hoogtepunt van het festival en biedt een indrukwekkende licht- en geluidsshow.

 

Naast de muziek biedt Pinkpop ook andere activiteiten, zoals theater, kunst en een kermis. Het festivalterrein heeft vele eetkraampjes, bars en chill-out plekken waar bezoekers kunnen ontspannen tussen de optredens door.

 

Pinkpop heeft een unieke sfeer die het resultaat is van zijn lange geschiedenis en traditie. Het festival staat bekend om zijn vriendelijke en open-minded sfeer en trekt bezoekers van alle leeftijden en achtergronden. Pinkpop is een must-visit voor iedereen die van muziekfestivals houdt en een geweldige tijd wil beleven met vrienden en gelijkgestemde muziekliefhebbers.

Wat is een festival precies?

Een festival is een evenement dat meestal enkele dagen duurt en is gericht op het samenbrengen van mensen om te genieten van diverse vormen van kunst en entertainment, zoals muziek, theater, film, dans en beeldende kunst. Festivals worden vaak gekenmerkt door meerdere podia waarop verschillende artiesten optreden, eet- en drinkgelegenheden, en een levendige sfeer vanwege het grote aantal bezoekers dat bij elkaar komt om te genieten van de festiviteiten. Festivals kunnen plaatsvinden in zowel binnen- als buitenlocaties en worden vaak georganiseerd op jaarlijkse basis.

Waar vinden de beste festivals in Nederland plaats?

Festivals vinden in Nederland op verschillende locaties plaats, zowel binnen als buiten. Veel festivals vinden plaats in steden en dorpen, waarbij podia worden opgebouwd op pleinen, parken en andere openbare ruimtes. Daarnaast zijn er festivals die worden gehouden op speciale festivalterreinen, zoals bijvoorbeeld Lowlands in Biddinghuizen en Defqon.1 in Biddinghuizen en Walibi Holland. Ook worden er festivals georganiseerd op het strand, zoals bijvoorbeeld het festival A Day at the Park in Amsterdamse Bos en het Vunzige Deuntjes Festival in Hoek van Holland. In het hele land worden er gedurende het jaar talloze festivals georganiseerd, waardoor er voor iedereen wel een festival in de buurt te vinden is.

Wat kost een festival gemiddeld in Nederland?

De kosten van een festivalkaartje in Nederland verschillen per festival en kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de duur van het festival, het aantal artiesten en de locatie van het festival. Gemiddeld kost een festivalkaartje in Nederland tussen de €50 en €100. Er zijn echter ook festivals waarvan de kaartjes goedkoper zijn of juist duurder, afhankelijk van de populariteit van het festival en de artiesten die optreden. Daarnaast zijn er ook festivals die gratis toegankelijk zijn. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan een festival de ticketprijzen te vergelijken en op tijd kaartjes te kopen om te profiteren van eventuele early bird kortingen.

Wat heb je nodig voor een festival weekend?

Als je van plan bent om een festivalweekend bij te wonen, zijn er een paar essentiële dingen die je nodig hebt om je ervaring comfortabel en aangenaam te maken:

 1. Tent: Een tent is essentieel als je op het festivalterrein wilt overnachten. Zorg ervoor dat je een tent hebt die groot genoeg is voor het aantal mensen dat erin slaapt, en dat de tent waterdicht is in geval van regen.

 2. Slaapzak en luchtbed/matje: Een goede slaapzak en luchtbed/matje kunnen het verschil maken tussen een goede nachtrust en een slechte. Zorg ervoor dat je een slaapzak hebt die warm genoeg is voor de weersomstandigheden en een luchtbed/matje dat comfortabel genoeg is om op te slapen.

 3. Kleding: Het is belangrijk om kleding te dragen die geschikt is voor het weer en comfortabel genoeg is om in te dansen. Vergeet niet om ook regenkleding mee te nemen voor het geval dat.

 4. Eten en drinken: Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken meeneemt om het weekend door te komen. Veel festivals hebben eetkraampjes en bars, maar het kan duur zijn om hier te eten en drinken.

 5. Zonnebrandcrème en insectenwerend middel: Als je op een buitenfestival bent, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon en insecten. Zonnebrandcrème en insectenwerend middel zijn essentieel om te voorkomen dat je verbrand raakt of gestoken wordt.

 6. Geld en ID: Vergeet niet om geld en je ID mee te nemen. Op de meeste festivals is er een ATM, maar de wachtrijen kunnen lang zijn. Ook moet je bij de meeste festivals een geldig ID kunnen tonen om binnen te komen.

 7. Telefoon en oplader: Zorg ervoor dat je een opgeladen telefoon en oplader bij je hebt om in contact te blijven met vrienden en om foto’s te maken van de geweldige tijd die je hebt.

 

Op onze website hebben wij verschillende hulpmiddelen staan om de perfecte paklijst samen te stellen voor je festival. Bekijk bijvoorbeeld de top 5 beste lippenstift om er prachtig uit te zien!

Wat doen de beste festivals aan duurzaamheid?

Veel festivals in Nederland hebben de afgelopen jaren stappen genomen om hun ecologische voetafdruk te verminderen en meer duurzaam te worden. Hieronder staan enkele voorbeelden van wat festivals doen aan duurzaamheid:

 1. Recycling en afvalbeheer: Veel festivals hebben recycling- en afvalbeheerprogramma’s opgezet om ervoor te zorgen dat afval op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en dat zoveel mogelijk materiaal wordt gerecycled.

 2. Verantwoorde voeding: Veel festivals bieden tegenwoordig verantwoorde voedingskeuzes aan, zoals veganistische en biologische opties, om de impact van voedselproductie op het milieu te verminderen.

 3. Energiebesparing: Festivals gebruiken vaak veel energie voor verlichting, geluid en andere technologie. Door over te schakelen op duurzamere energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, kan de impact van festivals op het milieu worden verminderd.

 4. Mobiliteit: Veel festivals stimuleren milieuvriendelijke mobiliteitsopties, zoals fietsen, openbaar vervoer en carpoolen, om de CO2-uitstoot te verminderen.

 5. Bewustwording: Veel festivals willen het bewustzijn vergroten over duurzaamheid en milieukwesties, en stimuleren bezoekers om duurzame keuzes te maken en hun ecologische voetafdruk te verminderen.

Waarom geen dopjes op festivals?

Het is meestal niet toegestaan om dopjes op festivals te hebben vanwege veiligheidsredenen. Als er dopjes op flessen of andere drankjes zitten, kunnen deze worden gebruikt als projectielen die anderen kunnen verwonden als ze bijvoorbeeld in een menigte worden gegooid. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden en kan ernstige verwondingen veroorzaken. Door dopjes te verbieden, wordt dit risico verkleind. Daarnaast kan het hebben van dopjes op drankjes ook leiden tot meer rommel en afval op het festivalterrein, wat de veiligheid en de hygiëne kan beïnvloeden. Daarom vragen veel festivals aan bezoekers om hun dopjes af te nemen voordat ze het festivalterrein betreden.

Wat kun je allemaal doen op een festivalcamping?

Een festivalcamping is een plek waar je naast het slapen in een tent ook nog veel andere activiteiten kunt ondernemen. Zo staan festivalcampings bekend om de gezelligheid en feestjes. Er worden vaak verschillende activiteiten georganiseerd zoals dj-sets, silent disco’s en karaokeavonden. Daarnaast kun je ook genieten van heerlijk eten en drinken bij de verschillende foodtrucks en dranktenten die er staan. Maar de camping is ook een ideale plek om te ontspannen. Zo kun je rustig in je tent liggen of in een hangmat luieren. Verder worden er vaak spelletjes gespeeld zoals kaarten, bordspellen of sporten zoals basketbal en voetbal. Op de camping kun je ook samen met vrienden werken aan een outfit en deze showen op het festival. Maar misschien wel het belangrijkste is dat je op de camping vaak gemakkelijk contact maakt met andere festivalgangers en zo nieuwe vrienden kunt maken en leuke ervaringen kunt delen.

Moet je oordopjes dragen op een festival?

Het wordt sterk aanbevolen om oordopjes te dragen op een festival. Bij festivals wordt vaak harde muziek gespeeld en dit kan schadelijk zijn voor je gehoor. Door het dragen van oordopjes bescherm je je gehoor tegen het harde geluid. Bovendien zorgen oordopjes ervoor dat je de muziek nog steeds goed kunt horen, maar dan op een veiliger volume. Er zijn speciale oordopjes te koop die het geluid dempen zonder de kwaliteit van de muziek aan te tasten. Deze zijn vaak te verkrijgen bij de EHBO-post of bij de informatiebalie van het festival. Het is dus zeker aan te raden om oordopjes mee te nemen naar een festival en deze te dragen tijdens de optredens.