Top 5 beste airfryers

Top 5 beste airfryers

Inhoudsopgave

Een airfryer is een elektrisch keukenapparaat dat populair is geworden vanwege zijn vermogen om voedsel te bereiden met hete lucht in plaats van olie, waardoor je knapperige en smakelijke gerechten kunt krijgen met minder vet. Het is een soort friteuse die gebruikmaakt van heteluchtcirculatie om voedsel te koken. In plaats van voedsel onder te dompelen in olie, blaast een airfryer hete lucht rond het voedsel, waardoor het kan worden bereid met weinig of geen olie. Hierdoor kan het voedsel een krokante textuur krijgen, vergelijkbaar met gefrituurd voedsel, maar met minder vet en calorieën.

Wat is de beste airfryer van 2023?

We hebben gekeken naar airfryers en hebben de top 5 beste airfryers van 2023 voor je op een rijtje gezet. Bestek hier de airfryer die het beste bij je past!

Philips Airfryer HD9270/70 Essential XL 6,2L

Deze Philips Airfryer XLis lekker groot en perfect voor heel de familie. Geniet elke avond van gezonde gerechten en je bespaart ook nog eens energie.  Koken en bakken met deze Philips Airfryer is zo’n 60% goedkoper en zuiniger dan het gebruik van de oven.  Met de Philips Airfryer geniet je van gezond voedsel dat zowel krokant aan de buitenkant als mals aan de binnenkant is. Dankzij de innovatieve Rapid-Air-technologie wordt hete lucht snel en gelijkmatig rondgeblazen in de mand, waardoor je ingrediënten perfect worden gegaard met minimale toevoeging van olie. Hierdoor kun je heerlijke goudbruine frietjes bereiden met tot wel 90% minder vet. Bovendien blijft je huis vrij van vervelende frituurluchtjes. Met een royale bakcapaciteit van 1,2 kg, oftewel 5 porties tegelijk, is deze XL Airfryer ideaal voor gezinnen of als je gasten over de vloer hebt.

Philips Airfryer HD9200/90 Essential L 4,1L

Ontdek de perfecte keukenhulp voor gezond en smakelijk koken. De Philips Airfryer  L. Met deze innovatieve Airfryer geniet je van heerlijke gerechten die krokant zijn aan de buitenkant en mals aan de binnenkant, zonder het gebruik van veel olie.

De Airfryer is uitgerust met de unieke Rapid-Air-technologie van Philips, waarbij hete lucht razendsnel wordt rondgeblazen in de 4,1 liter grote mand. Hierdoor worden alle ingrediënten gelijkmatig en perfect gegaard, zonder dat je veel olie hoeft toe te voegen. Dit betekent dat je kunt genieten van lekkere snacks, zoals frietjes en snacks, met tot wel 90% minder vet.

De Philips Airfryer L is niet alleen gezond, maar ook zeer gebruiksvriendelijk. Met de digitale bediening en de instelbare temperatuur- en tijdinstellingen kun je eenvoudig de perfecte kooktijd en temperatuur instellen voor jouw favoriete gerechten. Bovendien is de Airfryer voorzien van een handige timer en automatische uitschakelfunctie, zodat je gerechten nooit te lang worden bereid.

Blokker BL-18304 heteluchtfriteuse 2x XL , dubbele kookzone , 2x4,5L

Met de Blokker dubbele heteluchtfriteuse BL-18304 wordt koken nog eenvoudiger en sneller dan ooit tevoren. Deze heteluchtfriteuse is uitgerust met twee aparte mandjes, waardoor je tegelijkertijd twee verschillende gerechten kunt bereiden. Elk mandje heeft een royale capaciteit van 4,5 liter, met een maximum van 800 gram patat per mandje, en de optimale hoeveelheid voor knapperige friet is 600 gram per mandje.

Een handige functie van de Blokker dubbele heteluchtfriteuse is de Smart Finish-functie, waarmee je twee aparte gerechten kunt bereiden in de twee mandjes en ze tegelijkertijd klaar zijn om te serveren. Dit betekent dat je gelijk aan tafel kunt zonder te hoeven wachten op verschillende gerechten. Bovendien beschikt de heteluchtfriteuse over een Match Cook-functie, waarmee je dezelfde temperatuur en tijd kunt gebruiken om extra grote porties te bereiden.

Philips Airfryer HD9650/90 Premium XXL 7,3L

Geniet van de ultieme frituurervaring met de Philips Airfryer  XXL. Dankzij de Twin TurboStar-technologie wordt hete lucht snel en gelijkmatig rondgeblazen, waardoor je eten knapperig wordt met tot wel twee keer minder vet. Niet alleen is deze Airfryer een gezonde manier van frituren, maar het is ook energiezuiniger en tot 60% goedkoper dan een oven. Met een bakcapaciteit van 1,4 kg is het een alles-in-een oplossing voor frituren, bakken, braden, grillen en roosteren. Het digitale touchscreen heeft vijf snelkeuzeprogramma’s voor eenvoudige bereiding van je favoriete gerechten. De QuickClean-mand met antiaanbaklaag is vaatwasmachinebestendig en kan in slechts 90 seconden schoongemaakt worden. Met de Philips Airfryer HD9650/90 Premium XXL geniet je van heerlijk knapperig eten zonder gedoe met schoonmaken en extra vet.

 

Blokker BL-18303 Heteluchtfriteuse XL 4,5L

De Blokker heteluchtfriteuse BL-18303 – digitaal is de perfecte keukenhulp voor het bereiden van de lekkerste gerechten. Met een inhoud van 4,5 liter en een vermogen van 1500 watt, kun je tot 1000 gram patat in één keer bakken. Naast heerlijke frietjes en snacks, kun je met deze alleskunner ook kleine pizza’s, muffins en meer bereiden. De heteluchtfriteuse beschikt over een digitaal display, een 30-minuten timer en 8 snelkeuze programma’s, waaronder voor friet, snacks en bakken. De temperatuur is instelbaar van 80 tot 200 graden en de timer is ook aanpasbaar. Bovendien zijn de losse onderdelen vaatwasmachinebestendig, waardoor het schoonmaken een eitje is. Met de Blokker heteluchtfriteuse BL-18303 – digitaal geniet je van gemakkelijk en snel koken met heerlijke resultaten.

 

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een keukenapparaat dat wordt gebruikt om voedsel te frituren, bakken, braden, grillen of roosteren met behulp van hete lucht in plaats van olie. Het is een gezondere manier om voedsel te bereiden, omdat er veel minder olie of vet nodig is in vergelijking met traditioneel frituren.

Een airfryer maakt gebruik van een heteluchtsysteem waarbij hete lucht wordt circuleerd door de kookruimte, waardoor het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd en een knapperige textuur krijgt aan de buitenkant. Hierdoor kunnen gerechten zoals frietjes, snacks, vlees, groenten en zelfs desserts worden bereid met minder vet en calorieën, maar toch met een vergelijkbare smaak en textuur als bij traditioneel frituren.

Airfryers zijn populair geworden vanwege hun veelzijdigheid, gebruiksgemak en de mogelijkheid om gezondere maaltijden te bereiden zonder in te leveren op smaak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen, met verschillende functies zoals digitale displays, temperatuurinstellingen, timers en vaatwasmachinebestendige onderdelen voor eenvoudige reiniging.

Waarom zou je een airfryer kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een airfryer te kopen:

 1. Gezonder koken: Airfryers gebruiken hete lucht om voedsel te bereiden zonder of met minimale hoeveelheid olie, waardoor je gerechten kunt bereiden met minder vet en calorieën in vergelijking met traditioneel frituren. Hierdoor kunnen airfryers een gezondere kookoptie zijn voor mensen die hun vetinname willen verminderen of een gezonder dieet willen volgen.

 2. Gemakkelijk in gebruik: Airfryers zijn meestal eenvoudig te bedienen, met eenvoudige instellingen voor tijd en temperatuur. Ze zijn snel opgewarmd en kunnen in korte tijd voedsel bereiden, wat handig is voor mensen met drukke levensstijlen of weinig tijd om te koken.

 3. Veelzijdigheid: Airfryers kunnen veel meer doen dan alleen frietjes frituren. Ze kunnen ook worden gebruikt om een breed scala aan voedsel te bereiden, zoals snacks, vlees, vis, groenten, en zelfs bakken van muffins en koekjes. Hierdoor kunnen airfryers een veelzijdig keukenapparaat zijn dat verschillende kookopties biedt.

 4. Minder geurtjes en rommel: In vergelijking met traditioneel frituren in olie, kunnen airfryers minder geurtjes en rommel veroorzaken, omdat ze geen olie gebruiken. Dit kan handig zijn voor mensen die een schonere en geurvrije kookervaring willen hebben.

 5. Energiezuinig: Airfryers hebben meestal een kortere kooktijd en verbruiken minder energie dan traditionele ovens, wat kan resulteren in energiebesparing en lagere energierekeningen op de lange termijn.

 6. Veiligheid: Airfryers hebben vaak ingebouwde veiligheidskenmerken, zoals automatische uitschakeling en cool-touch behuizing, die het risico op ongelukken, zoals oververhitting of brandwonden, kunnen verminderen.

 7. Geschikt voor kleinere keukens: Airfryers zijn vaak compact van formaat en kunnen geschikt zijn voor kleinere keukens of huishoudens met beperkte ruimte.

Over het algemeen kan een airfryer een handige en veelzijdige aanvulling zijn op de keukenapparatuur, waarmee je op een gezondere manier kunt koken met minder vet en olie, en met gemak en efficiëntie. Het is echter belangrijk om je behoeften en kookvoorkeuren af te wegen voordat je een airfryer koopt om ervoor te zorgen dat het aan je verwachtingen voldoet.

Wat kun je allemaal doen met een airfryer?

Met een airfryer kun je verschillende gerechten bereiden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Frietjes en snacks: Airfryers zijn populair voor het bereiden van knapperige frietjes en snacks, zoals kroketten, bitterballen, en kipnuggets. Je kunt genieten van dezelfde krokante textuur als bij traditioneel frituren, maar met minder olie.

 2. Vlees en vis: Airfryers zijn geschikt voor het bereiden van vlees en vis, zoals kippenvleugels, gehaktballen, vissticks, en zalmfilets. De hete lucht in de airfryer zorgt voor een gelijkmatige garing en kan helpen om vlees en vis sappig en smakelijk te houden.

 3. Groenten: Airfryers zijn ook handig voor het bereiden van groenten, zoals aardappelwedges, courgettefrietjes, en geroosterde groenten. Je kunt groenten met weinig olie roosteren om ze knapperig en smaakvol te maken.

 4. Baksels: Airfryers kunnen ook worden gebruikt om baksels te bereiden, zoals muffins, cupcakes, en koekjes. De airfryer kan fungeren als een kleine oven en zorgt voor een gelijkmatige baktijd en bruining van de baksels.

 5. Snacks en hapjes: Airfryers zijn perfect voor het bereiden van snacks en hapjes, zoals loempia’s, samosa’s, en mini-quiches. Je kunt diverse hartige en zoete snacks snel en gemakkelijk bereiden in de airfryer.

 6. Ontbijtgerechten: Airfryers kunnen ook worden gebruikt om ontbijtgerechten te bereiden, zoals afbakbroodjes, croissants, en wentelteefjes. De airfryer kan zorgen voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant van deze ontbijtgerechten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat je kunt doen met een airfryer. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en het hangt af van je creativiteit en culinaire voorkeuren. Airfryers kunnen een handige en veelzijdige keukenhulp zijn voor het bereiden van diverse gerechten op een gezondere manier.

Kan bevroren patat in de airfryer?

Ja, bevroren patat kan vaak worden bereid in een airfryer. Een van de voordelen van een airfryer is dat het de mogelijkheid biedt om bevroren voedsel snel en gemakkelijk te bereiden zonder het vooraf te hoeven ontdooien. Hier zijn enkele stappen om bevroren patat in de airfryer te bereiden:

 1. Voorverwarm de airfryer op de aanbevolen temperatuur voor bevroren patat. Dit kan variëren afhankelijk van het merk en model van de airfryer, maar meestal ligt de temperatuur tussen 180-200 graden Celsius.

 2. Plaats de bevroren patat in het mandje van de airfryer. Verspreid de patat gelijkmatig zodat ze niet te dicht op elkaar liggen.

 3. Bak de patat in de voorverwarmde airfryer volgens de aanbevolen tijd op de verpakking van de patat, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Dit kan meestal variëren tussen de 12-20 minuten, afhankelijk van de dikte en de gewenste knapperigheid van de patat.

 4. Schud halverwege het bakproces het mandje van de airfryer om de patat gelijkmatig te laten bakken.

 5. Controleer regelmatig de voortgang van de patat om te voorkomen dat ze te gaar worden.

Het bereiden van bevroren patat in de airfryer kan handig en tijdbesparend zijn, maar het is altijd aanbevolen om de instructies op de verpakking van de patat en de handleiding van de airfryer te volgen voor de beste resultaten.

Waarom kan gewone friet niet in de airfryer?

Gewone friet, ook wel verse friet genoemd, kan wel degelijk in de airfryer worden bereid. In feite is de airfryer oorspronkelijk ontworpen om een gezondere manier te bieden om friet en andere snacks te frituren, met minder olie en minder vet dan traditioneel frituren in een friteuse. Er zijn echter enkele factoren om rekening mee te houden bij het bereiden van gewone friet in de airfryer:

 1. Droger resultaat: Gewone friet bevat minder vocht dan bevroren patat, dus het kan leiden tot een droger resultaat in de airfryer. Het kan helpen om een beetje olie toe te voegen aan de gewone friet voor het bakken om een betere textuur en smaak te krijgen.

 2. Tijd en temperatuur: Gewone friet heeft over het algemeen een kortere bereidingstijd en lagere temperatuur nodig dan bevroren patat. Het is belangrijk om de juiste tijd en temperatuur aan te houden, zoals aangegeven in de handleiding van de airfryer of op de verpakking van de friet, om te voorkomen dat de friet te gaar of te droog wordt.

 3. Voorbehandeling: Sommige mensen geven er de voorkeur aan om gewone friet vooraf te blancheren of voor te bakken voordat ze het in de airfryer plaatsen, om een betere textuur en smaak te krijgen. Dit is echter optioneel en afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Het is dus zeker mogelijk om gewone friet in de airfryer te bereiden, maar het vereist mogelijk wat experimenteren met tijd, temperatuur en eventuele voorbehandelingen om de gewenste resultaten te krijgen. Het is altijd aanbevolen om de instructies van de fabrikant en de verpakking van de friet te volgen voor de beste resultaten.

Is airfryer goedkoper dan gas?

De kosten van het gebruik van een airfryer in vergelijking met gas kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de energie-efficiëntie van de airfryer, de energieprijs in jouw regio, de frequentie en duur van het gebruik, en de prijs van gas.

Over het algemeen wordt aangenomen dat airfryers energie-efficiënt zijn vanwege hun snelle verwarmingstechnologie en het gebruik van hete lucht om voedsel te bereiden, waardoor ze minder energie verbruiken dan traditionele ovens of friteuses. Ze hebben ook geen voorverwarmingstijd nodig, wat energiebesparing kan opleveren.

Aan de andere kant kan gas een goedkopere energiebron zijn dan elektriciteit in sommige regio’s, vooral als je een lage gasprijs hebt of een energiezuinige gasoven gebruikt. Gasovens kunnen ook geschikt zijn voor het bereiden van grote hoeveelheden voedsel, wat handig kan zijn voor grotere gezinnen of bij het bereiden van maaltijden voor feestjes of evenementen.

Het is belangrijk om de energieprijzen in jouw regio te vergelijken en rekening te houden met jouw specifieke kookbehoeften en gebruikspatronen om een nauwkeurige vergelijking te maken tussen de kosten van het gebruik van een airfryer en gas. Het kan ook nuttig zijn om het energieverbruik van een airfryer te vergelijken met andere kookmethoden die je overweegt, en om eventuele energiebesparingen op lange termijn in overweging te nemen.

Wat voor olie in de airfryer?

In een airfryer wordt vaak geen olie toegevoegd bij het bereiden van voedsel, omdat het doel van een airfryer is om voedsel te bereiden met hete lucht en weinig tot geen olie. Echter, sommige recepten of gerechten kunnen nog steeds profiteren van een klein beetje olie om een knapperige textuur of een lekkerder resultaat te bereiken.

Als je ervoor kiest om olie toe te voegen aan een airfryer, is het belangrijk om olie te gebruiken met een hoog rookpunt, zoals plantaardige olie, koolzaadolie, zonnebloemolie of druivenpitolie. Oliën met een hoog rookpunt zijn beter bestand tegen hoge temperaturen en zullen minder snel verbranden of roken tijdens het koken in de airfryer.

Het is ook belangrijk om matig gebruik te maken van olie in een airfryer, omdat overtollige olie kan leiden tot druppelen of spatten, wat kan resulteren in rookontwikkeling en het aankoeken van voedselresten op de bodem van de airfryer.

Het is raadzaam om de instructies van de fabrikant van jouw specifieke airfryer te raadplegen voor richtlijnen over het gebruik van olie en andere aanbevelingen voor het bereiden van voedsel in de airfryer.

Kun je broodjes afbakken in de airfryer?

Ja, je kunt broodjes afbakken in een airfryer. Airfryers kunnen worden gebruikt om verschillende soorten deegwaren, waaronder broodjes, af te bakken. Hier zijn enkele algemene stappen om broodjes af te bakken in een airfryer:

 1. Verwarm de airfryer voor op de juiste temperatuur volgens het recept of de aanwijzingen op de verpakking van de broodjes.

 2. Bereid de broodjes voor door ze op een bakplaat of in een airfryer-mandje te plaatsen, afhankelijk van het type airfryer dat je hebt.

 3. Plaats de bakplaat of het mandje met de broodjes in de voorverwarmde airfryer en bak ze gedurende de aanbevolen tijd in het recept of op de verpakking van de broodjes. Houd de baktijd goed in de gaten om overbakken te voorkomen.

 4. Controleer de broodjes regelmatig om te zien of ze goudbruin en gaar zijn. Pas indien nodig de baktijd aan om de gewenste gaarheid te bereiken.

 5. Haal de broodjes uit de airfryer en laat ze even afkoelen voordat je ze serveert.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van jouw specifieke airfryer te raadplegen voor richtlijnen over het afbakken van broodjes en andere bakproducten in de airfryer. De baktijden en temperaturen kunnen variëren afhankelijk van het type airfryer en het merk.

Wij hebben een een top 5 beste lijstje over gourmetstellen! Meer weten over gourmetstellen? Lees hier de blog!