De top 5 beste houtsoorten voor een schutting

De top 5 beste houtsoorten voor een schutting

Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een nieuwe schutting voor in jouw tuin? Dan is er ongetwijfeld veel keuze. Er zijn veel materialen om uit te kiezen voor een nieuwe schutting. Veel huiseigenaren zijn echter vastbesloten om, vanwege de klassieke en natuurlijke uitstraling, voor een houten schutting te kiezen.

 

Hout is zonder meer een uitstekende keuze voor het plaatsen van een mooie omheining. Als jij ook hebt besloten om voor hout te gaan, dan moet je nog wel de keuze maken voor welke houtsoort te gaan. Zoals bij de meeste dingen in het leven bestaat er hiervoor niet één beste. Wij sommen daarom speciaal voor jou de top 5 beste houtsoorten voor een schutting op.

Welke houtsoorten zijn goed voor een schutting?

Als je een schutting plaatst, dan staat deze altijd buiten en heeft dus voortdurend last van de daarbij behorende weersinvloeden. Al deze weerelementen beïnvloeden de kwaliteit van het hout enorm. Niet elke houtsoort kan hier even goed tegen.

 

Het is daarom belangrijk om een correcte houtkeuze te maken bij het plaatsen van een nieuwe schutting. Hieronder vind je de beste en populairste drie zachte houtsoorten en twee hardhout varianten die je hiervoor kunt gebruiken.

1. Vuren

Als het om buitenprojecten zoals schuttingen gaat, dan is vurenhout een uitstekende keuze vanwege het vermogen om extreme weersomstandigheden te weerstaan zonder snel te rotten. Vurenhout staat daarnaast bekend om zijn sterkte en duurzaamheid.

 

Vuren is ook dichter en harder van structuur dan bijvoorbeeld grenenhouten. Het zal daardoor minder snel kromtrekken of buigen als gevolg van de blootstelling aan de elementen. Dat geldt zeker als het veel aan regen wordt blootgesteld.

2. Lariks Douglas

Een Lariks Douglas houten schutting biedt een robuuste, esthetisch aantrekkelijke barrière met een hoge natuurlijke weerstand tegen rotten. Het is om deze reden de beste keuze voor diegenen die naar een houtproduct voor buiten op zoek zijn dat duurzaamheid, sterkte en esthetische schoonheid biedt.

 

Larikshout is één van de meest duurzame zachte houtsoorten voor buitengebruik. Het bestaat uit duurzame vezels en weerbestendige kleverige harsen, waardoor er niet direct meer extra conserveringsmiddelen nodig zijn. Lariks Douglas hout gaat zelfs zonder enige behandeling ongeveer 10 tot 15 jaar mee!

3. Grenen

Grenen is een uiterst populaire keuze voor houten schuttingen. Het is niet alleen zacht en makkelijk om mee te werken, maar het is ook één van de goedkoopste opties. Deze houtsoort heeft ook een zekere natuurlijke weerstand tegen insecten.

 

Desondanks moet al het grenenhout voor buitengebruik eerst een drukbehandeling ondergaan. Dit impregneren helpt het hout beter insecten, vocht en andere weergerelateerde gevaren te weerstaan. Voorbehandelde grenen palen doen het bovendien goed in de grond en zijn tegen rot bestand.

4. Keruing

Keruing hout is onderhoudsarm, slijtvast en ideaal voor buitengebruik. Dit hout is bijzonder sterk en als duurzaam geclassificeerd. Keruing wordt zelfs als één van de beste hardhoutsoorten beschouwd die er op de markt verkrijgbaar zijn.

Top 5 beste houtsoorten

Keruing hout is een veelzijdige houtsoort die voor diverse doeleinden gebruikt kan worden, waaronder schuttingen. Door de hoge dichtheid van dit hout houdt het minder vocht vast en heeft het ook een zeer laag vochtgehalte. Het wordt vaak gebruikt als een goedkoper alternatief voor eikenhout.

5. Kempas

Kempas hout is een medium hardhout, dat qua eigenschappen en kleur veel op Bankirai hout lijkt. De kleur van dit prachtige hout is oranjerood tot roodbruin met subtiele tinten geel en bruin. Dankzij de dichte en in elkaar grijpende nerven kan kempas hout ongelooflijk sterk maar ook enigszins zwaar zijn.

 

Deze houtsoort beschikt over een prima weerstand tegen schimmels en houtborende insecten. Kempas hout is goed afwerkbaar. Behandel het met een olieafwerking als je de mooie natuurlijke kleur en nerven van je kempas houten schutting graag wilt accentueren en beschermen.

Kies ook voor een houten schutting

Hout is een klassiek schutting materiaal dat al eeuwen om goede redenen wordt toegepast. Je zult versteld staan van het aantal creatieve manieren waarop je houten schuttingen kunt gebruiken. Want de top 5 beste houtsoorten voor een schutting kunnen qua ontwerp van rustiek tot elegant tot modern variëren.

 

Een houten schutting met dicht bij elkaar geplaatste panelen kan uitstekend als een stijlvol privacyscherm dienen. Dit terwijl je jouw tuinruimte ook voortreffelijk met behulp van houten schermen kunt verdelen. Waarbij je een prettig open gevoel hebt dat voldoende zonlicht doorlaat.

 

Houten schuttingen kunnen de uitstraling van jouw woning zonder twijfel flink verbeteren. Het is dan ook geen wonder dat veel tuinarchitecten houten schermen in hun tuinontwerpen hebben opgenomen. Heb jij al een magnifiek idee voor jouw houten schutting thuis?

 

Inhoudsopgave

Meer lezen