Muurdecoraties – laat decoraties spreken met je eigen woonstijl

Muurdecoraties – laat decoraties spreken met je eigen woonstijl

Inhoudsopgave

Veel mensen kiezen voor een eigen woonstijl in hun huis; soms voor een combinatie van twee stijlen. Zo maken ze een fijne leefomgeving voor zichzelf. Elke stijl kenmerkt zich door bepaalde meubels en kleuren, door eigen accessoires en stoffen. Nogal eens wordt echter vergeten de wanden of muren mee te nemen voor een goed sluitende woonstijl. De wanden van de leefruimtes komen er vaak karig van af. Er wordt iets opgehangen en dat is dan dat. In dit artikel worden een aantal populaire woonstijlen gekoppeld aan passende muurdecoraties.

1 Minimalistisch modern

Strakke lijnen en zeer eenvoudige vormen voeren de boventoon in deze stijl. Daar zijn dan muurdecoraties nodig die zowel subtiel zijn als ook doordacht. Denk bijvoorbeeld aan een wandsculptuur van metaal, abstract vormgegeven. Zo’n element is een goed voorbeeld van minimalistische esthetiek. Qua kleuren zou de keuze beperkt moeten blijven tot wit, zwart of een grijstoon. Rust is voorwaarde, ook visueel.

2 Zweedse gezelligheid en muurdecoraties

Eigenlijk niet alleen Zweeds, maar geheel Scandinavisch. Dit design draait om gezelligheid en functionaliteit. Het interieur is zacht, toont helder en maakt gebruik van natuurlijke materialen zoals grenenhout en schapenvachten. De decoraties voor aan de wand zijn houten wandplanken waarop planten in witte keramische potten kunnen worden gezet. 

3 De chic van de industriële stijl en muurdecoraties

Industrieel, dat betekent staal en metaal, stoere elementen en ruwe texturen. Hier passen wanddecoraties die dat rustieke, technische uitdrukken. Denk aan een roestige metalen en vooral grote wandklok. Ook het aanbrengen van steenstrips op je wanden werkt goed. Of je wanden een echte betonlook geven.

4 Bohemian eclectisch of eigentijds eclectisch

Eclectisch staat voor drukte, of het nu om kleuren, patronen of texturen gaat. Bij de bohemian variant van het eclecticisme werken grote en kleurige wandtapijten aan de muren heel goed. Een fijne plek is boven een lange bank. En het eigentijds eclectisch interieur heeft baat bij muurcollages, lekker druk door elkaar hangende kunstwerken, een bont geheel van foto’s, schilderijen en etsen. Vergeet niet met diverse lijststijlen te werken en ook de groottes per afbeelding steeds te wisselen.

5 Muurdecoraties bij een klassiek elegante woonstijl

De klassieke woonstijl vraagt aan de muur om een of twee grote en breedvoerig ingelijste kunstwerken; liefst van een klassiek portret of een landschap. Qua kleurwerking moeten je muren dan een diepblauwe, bordeauxrode of donkergroene uitstraling krijgen. Die kleuren, samen met een hint van goud, zijn ideaal om de weelde van de klassieke stijl te benadrukken.

6 Retro nostalgie

Als je een retrostijl omarmt, benadruk je de tijd die al vervlogen is. Maar wel een tijd die je vaak nog uit je jeugd kunt herinneren. De jaren of zestig of de nineties bijvoorbeeld. Om die tijd uit te drukken aan je muurwerk, zoek je passende reclameborden, filmaffiches of andere iconische afbeeldingen uit de tijd die je in je woning terug wilt. Eigenlijk elk object kan aan de muur, als hij maar die tijd verbeeldt en een nostalgische waarde heeft. 

Zo zie je dat bij alle woonstijlen de muurdecoraties een stijlversterkend effect kunnen hebben. Wat je sowieso bereikt met passende decoratie is harmonie in je woonruimte.

Inhoudsopgave

Meer lezen
Uw Ultieme Autoblog

In de digitale wereld waarin informatie snel en efficiënt toegankelijk moet zijn, onderscheidt Carnews.nl zich als een toonaangevend platform voor de nieuwste ontwikkelingen, recensies en

Lees verder »